Some text some message..
Some text some message..

درس‌هایی برای کارگردان باهوش

چند نکته مهم درباره کارگردانی
فهرست مطالب

کارگردان باهوش و بازیگران

بازیگران، نخستین ابزار قصه­‌گویی کارگردان­‌ها هستند. بازیگر خوب این توانایی را دارد که به نقش جان ببخشد و فیلمنامه را احیا کند. وظیفه اصلی کارگردان باهوش، کمک و راهنمایی بازیگران در مدت ساخت فیلم است. یکی از نخستین هدف­‌های کارگردان فراهم کردن فضای حمایتی و خلاق مرتبط با کار است. فضایی که به پیشرفت کار کمک می­‌کند. با خلق چنین فضایی­، بازیگران تمرکز بیشتری بر روی کارشان خواهند داشت و احساس راحتی و همکاری بیشتری را تجربه می­‌کنند. احساس کدورت و بی­‌نظمی صحنه، تمرکز را از بازیگران می­‌گیرد. اتفاق­‌های زیادی طی دوره فیلم­برداری رخ می­‌دهد: عصبانیت، فراموش کردن دیالوگ­‌ها، تنش میان بازیگران، مشکلات فنی که به جریان ساخت فیلم آسیب می­‌زند و غیره.

هرچند فراموش کردن دیالوگ­‌ها گناه بزرگی محسوب می­‌شود اما به هر حال امری است که اتفاق می­‌افتد. گاهی پیش می­‌آید آنچه بازیگر درصدد انجام آن است با آنچه در ذهن کارگردان باهوش می­‌گذرد از اساس متفاوت است. در این­‌گونه موارد تا آنجا که ایده بازیگر خارج از چارچوب ذهنی­ شما نباشد و زمان هدر نرود اجازه دهید بازیگران کارشان را انجام دهند. کارگردان باهوش باید بداند هر بازیگر چه ظرفیت­‌ها و توانایی­‌هایی در شرایط خاص دارد. هرچند نحوه بازی و تمرین نقش، شاخص قدرتمندی از استعداد و حیطه عمل بازیگر به کارگردان می­‌دهد اما تا دوربین حرکت نکند او به آگاهی کاملی از شرایط دست پیدا نمی­‌کند.

کارگردان باهوش در جایگاه مخاطب

وقتی کارگردان می­‌گوید: «حرکت»، عوامل نامحسوس زیادی باید در برابر دوربین دست‌به‌دست هم بدهند. این عوامل شامل لحن احساسی، گام برداشتن، برون­افکنی و روند شکل‌گیری شخصیت است. بعضی بازیگران وقتی می­‌خواهند نقش واقعی را بازی کنند وضعیت کاملاً متفاوتی پیدا می­‌کنند، این وظیفه کارگردان است که این آسیمگی و تشویش را مدیریت کند. به قول الیا کازان: «کارگردان باید بداند چگونه به بازیگر انگیزه و حتی الهام بدهد. نیازی به گفتن نیست که او باید بداند چگونه بازیگر را به‌گونه‌ای هدایت کند که به نظر برسد بازی نمی­‌کند. چگونه شرایط را برای او سهل و آسان کند و در جایی که بقیه همکاران کارشان را آغاز کرده­‌اند او را در وضعیت روانی آرامی قرار دهد.»

در تئاتر، ارتباط بین مخاطبان و بازیگران تأثیر ژرفی بر انرژی و نحوه اجرا می­‌گذارد، در صورتی که در فیلم، بازیگر فقط برای کارگردان بازی می­‌کند. این کارگردان باهوش است که می‌داند چگونه همه اجزاء و قطعات در اتاق تدوین گرد همی می­‌آیند ازاین‌رو بازی­‌ها را ارزیابی و داوری می­‌کند. بازیگر پس از اجرای هر بازی برای تصدیق و تأیید، چشم به کارگردان دارد. ازاین‌رو باید به خاطر داشت که بازیگران به بازخورد نیاز دارند. تمرکز کارگردان همواره بین بازیگران و عوامل فیلم تقسیم می­‌شود. این موضوع قابل فهم است که فیلم‌سازان تازه­‌کار، در حالی­‌که بازیگران با شگفتی و اضطراب منتظر این هستند که بدانند برداشت خوب بود یا نه، پس از هر برداشت درگیر مسائل فیلم­بردار، صدابردار، طراح لباس و چیزهایی شبیه این شوند. در جایگاه کارگردان باید بازیگران را مطمئن کنید که آن­‌ها برای شما اولویت دارند و در هر برداشت حواس‌تان به بازی آن‌هاست.

چند توصیه ضروری

از گفتن هر نکته و توصیه­‌ای به بازیگران هنگامی­‌که به خاطر شلوغی صحنه و پشت صحنه صدا به صدا نمی­‌رسد بپرهیزید. بهتر است او را به گوشه­‌ای بکشید و کاملاً آرام بدون اینکه کس دیگری صدایتان را بشنود نکات مورد نظر را بگویید. آشفتگی و دست­پاچگی بازیگر را در نظر داشته باشید. به خاطر داشته باشید بازیگران در مورد کارشان بسیار حساس هستند. هنگامی که در فضایی خصوصی و کمتر آشفته با آن­‌ها در مورد کارشان گفتگو می­‌کنید، احتمال این‌که حرف­‌ها و توصیه‌هایتان را بشنوند بیشتر است. همچنین وقتی می­‌خواهید نکاتی را به بازیگر بگویید سعی کنید هر نکته را در ‌وقت خاص خودش بگویید. اگر همه نکات را یک‌دفعه بگویید، یا بازیگر را سردرگم می­‌کنید یا با شخصی مواجه می­‌شوید که در یک‌زمان باید بر مسائل زیادی تمرکز کند.

شیوه و طرز بیان نکات بسیار مهم است. از گفتن جملاتی شبیه «شما باید این کار را بکنید» خودداری کنید. به‌جای آن از جملاتی مانند «اگر این کار را بکنیم چه اتفاقی می‌­افتد؟» یا «نظرتان در مورد اینکه راه دیگری را امتحان کنیم چیست؟» یا «به نظرتان بهتر نیست این راه امتحان کنیم؟» استفاده کنیم. این شیوه، کار را از شکل تحکمی و دستوری به شکل همکاری و مشارکت درمی­‌آورد. اگر بازیگری کار عجیب و هراس‌­انگیزی کرد، نگذارید کسی بفهمد؛ نه خودش و نه بقیه عوامل. این کار در واقع نوعی تمجید و تحسین محسوب می­‌شود؛ اما در تحسین و ستایش محتاط باشید، مبادا زیاده‌­روی کنید.

منبع: سایت Backstage

خواندن مطلب  نکاتی در مورد تست بازیگری
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on print
Share on email

دوره‌های آموزشی

645,000 تومان

780,000 تومان

نظر خود را بنویسید

هدف سایت بانی کستر آموزش و معرفی هنرمندان سینما و تئاتر از سراسر ایران هست. اگر هنرمندی میتونی برای آموزش و معرفی خودت رایگان پروفایل بسازی و اگر تولید کننده هستی میتونی رایگان فراخوانت رو منتشر کنی. 

مجوز نماد اعتماد الکترونیکی

© تمام حقوق این سایت متعلق به بانی‌کستر است. 

طراحی و توسعه با ❤️ توسط تیم بانی‌کستر