خلاصه فیلم خوک
فیلم خوک داستان قاتلی زنجیرهای است که در شهر میچرخد و کارگردانان شاخص سینما را به قتل میرساند. حسن با بازی حسن معجونی فیلمسازی خشمگین است که به دلایل ظاهراً سیاسی نمیتواند فیلم بسازد. همسرش با او رابطه احساسی خاصی ندارد و بازیگر و ستاره محبوبش که بهلحاظ حسی هم به او نزدیک است نیز برای بازی در فیلم دیگر کارگردانان بیتابی میکند. در میان سوءظنی شکل میگیرد که حسن همان قاتل زنجیرهای است اما او این را تکذیب میکند.
نقد فیلم
هفتمین فیلم مانی حقیقی بهنوعی مسیر فیلمسازی اثر ماقبل خود یعنی اژدها وارد میشود را ادامه میدهد. مانی حقیقی در فیلم خوک یهجورایی کلید جنون و ولع خود برای بیان حقیقت ذهنیاش را روشن کرده و بیهیچ منطق و الگویی فقط میگوید و میسازد و فریاد میزند. فیلم خوک شبیه هیچ اثری در سینمای ایران نیست اما نمونههایی از این شکل از کمدی سیاه در ادبیات، تئاتر و سینمای اروپا دیده میشود که بهخوبی از سوی حقیقی در سینمای ایران بازنمایی شده است. کارگردانی در این فیلم تمام و کمال برای روایت قصه است به جز چند سکانس موردی، ریتم و لحن خود را گم نمیکند. استفاده از ترکیب رنگهای مختلف و گاه زننده در فیلم خوک کاملاً برای طرح دقیقتر آشفتگی فکری و اخلاقی شخصیت اصلی به کار گرفته میشود. این در گزینش لنز و انتخاب زاویه و ترکیببندی تصاویر نیز مصداق دارد و با پیشروی داستان فیلم ما بیشتر به انتخابهای مانی حقیقی اعتماد میکنیم.
بازیها در فیلم خوک به اندازه و درست است. حسن معجونی با همان ظرافتهای ریز و البته استفاده از روحیه طنزی که دارد کمک بسیاری به معرفی کارکتر پیچیده حسن به بیننده میکند بهخوبی از پس نقش بر میآید. چیزی که فیلمها را از ورود به تجربههای نو و پیشرو مانند فیلم خوک و فیلم پیشین مانی حقیقی متضرر میکند، عادت و استمرار بیش از حد حضور بازیگران در فیلمهای اجتماعی و روایتهای ساده است. این فیلمها بهنوعی در رگهای بازیگران جریان یافته و بخشی از آنها شده است. در نتیجه حین ورود به تجربههای جدید آنها را با مشکل روبهرو میکند. تلاش مانی حقیقی برای کنترل و هدایت بازیگران به سوی ارائه بازیهایی متمایز و در حدمت ژانر بهخوبی و درستی پیداست اما همچنان شاهد عدم یکدستی در بخشهایی از فیلم هستیم.
عوامل فنی و اجرایی
انتخاب عوامل فنی و اجرایی یکی از کلیدیترین فاکتورهای موفقیت و دلنشینی فیلم خوک است. فیلمبرداری قابل ستایش محمود کلاری، صدابرداری داریوش صادقپور، صداگذاری امیرحسین قاسمی و موسیقی پیمان یزدانیان همگی فیلم را به اثری بهیادماندنی و قابل مقایسه با آثار درخشان سینما بدل میکنند. فیلم خوک به مثابه یک سمفونی هماهنگ و همصدا شما را نهتنها با قصه بلکه با فضا و اتمسفر همراه میکند. برای شما اتمسفر فیلم دوستداشتنی میشود و صرفاً بهدنبال یافتن قاتل نیستید. ازاینرو فیلم خوک برای گروههای فکری و جایگاههای اجتماعی گوناگون جاذبههایی متمایز فراهم میکند. همچنین در ریتم هم ظرافت تدوینی بسیار خوبی از سوی میثم مولایی فراهم آمده تا جریان فیلم برای بیننده مهیج و پرکشش باقی بماند.
عوامل فیلم خوک
کارگردان: مانی حقیقی
تهیهکننده: مانی حقیقی
نویسنده: مانی حقیقی
بازیگران: حسن معجونی، لیلا حاتمی، سیامک انصاری، لیلی رشیدی، پریناز ایزدیار و علی مصفا
مدیر فیلمبرداری: محمود کلاری
موسیقی: پیمان یزدانیان
چهرهپرداز: مهرداد میرکیانی
طراح صحنه: امیرحسین قدسی
طراح لباس: نگار نعمتی
تدوین: میثم مولایی
صدابردار: داریوش صادقپور
صداگذار: امیرحسین قاسمی
پخشکننده: فیلمز بوتیک (بینالمللی) و نیکان فیلم (ایران)
مدت زمان: ۱۰۸ دقیقه
جوایز فیلم
- بهترین موسیقی متن، بهترین چهرهپردازی و طراحی لباس از بیستمین دوره جشن خانه سینما.
- جایزه ویژه هیئتداوران از سیزدهمین دوره جشنواره فیلمهای فانتزی استراسبورگ(بخش رقابت رودررو)
- بهترین بازیگر مرد از پنجاه و یکمین دوره جشنواره فیلمهای فانتزی کاتالونیا سیتخس
منبع: جشنواره برلین