Some text some message..
Some text some message..

روایتی بدیع از همان روایت سابق

فهرست مطالب

معرفی و نقد فیلم «فریمانت»

 «فریمانت» که از نام شهری در کالیفرنیا برگرفته شده آخرین فیلم «بابک جلالی» کارگردان ایرانی‌‌تبار و برنده جایزه بهترین کارگردانی در جشنواره «کارلووی واری» است. داستان دختری به نام «دنیا» که مترجم ارتش آمریکا در افغانستان بوده و با سرکار آمدن طالبان به شهر فریمانت پناه آورده است. او در مجتمع کوچکی با ساکنین هموطن خود زندگی‌اش را در غربت ادامه می‌دهد. زبان فیلم فارسی و انگلیسی و تماماً سیاه و سفید فیلمبرداری شده است.

آناهیتا ولی‌زاده مجری سابق شبکه تلویزیونی افغانستان، نابازیگر این فیلم شخصیت‌محور است که توانسته بازی قابل قبول و یکدستی ارائه کند. فیلم تدوینی همدست با ریتم فیلم دارد اما به زیبایی‌شناسی کار که در رنگ و فیلمبرداری پیگیری شده کمکی نکرده است. برگ برنده فیلم و بازی آناهیتا ولی‌زاده که می‌توان بر آن تاکید داشت، پرهیز از به تصویرکشیدن سیمایی مایوس و مظلوم از روایتی به غایت تراژیک است.

تبریک به بابک جلالی

اشاره شد که فریمانت فیلمی است شخصیت محور و بار فیلم بر دوش کاراکتر اصلی آن یعنی دنیا است. نامی که قریب به یقین باری و به هر جهت انتخاب نشده و دعوتی از مخاطبانش به دیدگاهی جهان‌شمول و کلی، کلی‌تر از افغانستان و طالبان است. به هر روی شخصیت دنیا با کشمکش‌های درونی زیادی روبروست و از همیشه تنها‌تر، گوشه‌ای پرت افتاده از جهان و طرد شده از میهن، خانه و خانواده برای داشتن یک زندگی اصیل می‌جنگد؛ اما راز دلش را پیش هر کس فاش نمی‌کند. 

فیلم درباره افغانستان

وقتی دنیا با پافشاری از یک تراپیست در شهر دیگر وقت می‌گیرد و وارد اتاق می‌شود، حدس خواهید زد که کارگردان گول جایزه و شیطان را بخورد. در دل می‌گویید حالاست که حسابی شخصیت دنیا را خرد کند. الآن است که دنیا از ستم طالبان بگوید و به جبر جغرافیایی فحش آبدار بدهد و گریه کند. اصلاً کجا بهتر و حتی موجه‌تر از این لوکیشن؟ اما چنین نمی‌شود هیچ! بدیع آنکه دست آخر کسی که در این اتاق و از پی ادامه جلسات می‌شکند و روده‌درازی می‌کند خود تراپیستِ اصالتاً امریکایی است. سینما اگر تفنن شما هم باشد برتان پوشیده نمانده است که جایزه خرمای نخلی است در دسترس آن کارگردان‌هایی که تراژدی اجتماعی و سیاسی را به شعاری‌ترین شمایل خود نمایش می‌دهند. به این وسوسه نیالودن بابک جلالی بیشتر از جایزه کارلووی واری برای کارگردان آن جای تبریک دارد و امیدواریم بیشتر سراغ این قبیل روایت‌ها برود.

خواندن مطلب  معرفی فیلم اینتراستلار؛ پرواز عاشقانه بقا

غم «دنیا» را از سر بدر کنید

شخصیت دنیا رئالیستی و نه از روی تیپ «زن خاورمیانه» در دیگر آثار مشابه پرداخت شده است. دنیا دختری است مثل دیگر دخترها، کارگردان روی پیشانی او ننوشته پناهنده! روی هم رفته فریمانت اثری پیراسته و خوش‌ساخت از آب درآمده که از دیدن آن لذت خواهید برد. فیلمی با لحن کمدی که کمدی‌اش هم انگار دست رد دیگری بر مهلت گریه است و دغدغه‌ها و توقعات شخصیت نقش اول آن از زندگی رئالیستی‌تر از آن در نظر گرفته شده که بتوان گفت فریمانت فیلمی راجع به مهاجرت یا تبعید است.

سخن پایانی

بی‌حادثه و با طمانینه روایت دختری است که چندان مهم نیست غریبه‌ای از کجاست. نگاهی عالِم و آرام شبیه این نامه چخوف به اولگا: «از من پرسیده بودی زندگی چیست؟ مثل این که بپرسی هویج چیست؟ خب زندگی، زندگی است. همین است که هست.»

Share on telegram
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on print
Share on email

دوره‌های آموزشی

645,000 تومان

780,000 تومان

نظر خود را بنویسید

هدف سایت بانی کستر آموزش و معرفی هنرمندان سینما و تئاتر از سراسر ایران هست. اگر هنرمندی میتونی برای آموزش و معرفی خودت رایگان پروفایل بسازی و اگر تولید کننده هستی میتونی رایگان فراخوانت رو منتشر کنی. 

مجوز نماد اعتماد الکترونیکی

© تمام حقوق این سایت متعلق به بانی‌کستر است. 

طراحی و توسعه با ❤️ توسط تیم بانی‌کستر